AKTUELNOSTI

DAN SEĆANJA NA PREMINULE OD AIDS-A 2016

Crvena linija

15 jun 2016

Ove godine Crvena linija je organizovala “Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a” (International AIDS Candlelight Memorial) koji se obeležavao pod sloganom „Uključi, nauči, osnaži“ i na ovaj način Crvena linija u saradnji sa partnerskim organizacijama se priključila svetskoj zajednici u borbi za kraj HIV epidemije.

Međunarodni dan sećanja na preminule od AIDS-a se obeležava u preko 100 zemalja širom sveta od 1983. godine, sa ciljem da okupi predstavnike institucija, organizacija civilnog društva, prijatelje, aktiviste i građane da zajedničkim snagama uspostave dijalog u zajednici o značaju i načinima uspešne prevencije HIV infekcije, lečenju, nezi i pružanju podrške osobama koje žive sa HIV-om, uz stvaranje društvenog okruženja bez stigmatizacije i diskriminacije.

Tokom akcije u centru Novog Sada je bila postavljena crvena traka, gde su prolaznici bili u mogućnosti da ostave poruke podrške i upale sveće u pomen osoba preminulih od AIDS-a. Takođe, svi zainteresovani građani su mogli da provere svoj HIV status u mobilnoj medicinskoj jedinici Omladine Jazas-a Novi Sad.

PREDSTAVLJAMO „ŽIVU BIBLIOTEKU“ I „ŽIVE KNJIGE“

Crvena linija

20 novembar 2015

Koristimo priliku da vas pozovemo na Živu biblioteku pod nazivom “Zona bez diskriminacije” koja se realizuje povodom obeležavanja 1.Decembra – Svetski dan borbe protiv Side, a uz podršku Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada.

Živa biblioteka funkcioniše baš kao prava biblioteka u kojoj čitaoci pozajmljuju knjigu na određeno vreme. Ali postoji jedna razlika: u Živoj biblioteci knjige su ljudi, i knjige i čitaoci imaju priliku da uđu u pravi dijalog. U ovoj biblioteci, knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, da postavljaju pitanja i uče.

Knjige u Živoj biblioteci su ljudi koji predstavljaju grupe koje su često meta predrasuda, stereotipa, diskriminacije, kao što su osobe sa HIV-om, osobe sa invaliditetom itd.

Upravo te Žive knjige sa specifičnim životnim pričama, otvoriće svoje korice čitaocima kako bi doprineli razvoju tolerancije i poštovanju različitosti u našem društvu.

Događaj će se realizovati u Omladinskom centru CK13 (ul.Vojvode Bojovića 13), 28.11.2015 godine u period od 13.00-17.00h.

Pridružite nam se jer naše divne, žive knjige su na “policama” i čekaju svoje Čitaoce!

EVROPSKA NEDELJA TESTIRANJA NA HIV 2015

Crvena linija

20 novembar 2015

Evropska nedelja testiranja se već treću godinu za redom u zemljama Evrope obeležava poslednje nedelje meseca novembra (ove godine od 20. do 27. novembra), s ciljem da se omogući da više osoba sazna svoj status u što ranijem stadijumu HIV infekcije.

U Novom Sadu tim povodom Udruženje “Crvena linija” organizuje akciju dobrovoljno poverljivog savetovanja i testiranja na HIV, a u saradnji sa Institutom za Javno zdravlje Vojvodine i Klinikom za infektivne bolesti –Klinickog centra Vojvodine.

Akcija brzog testiranja na HIV će se obavljati 26 i 27 Novembra u Omladinskom centru CK13 (ul.Vojvode Bojovića 13) u vremenskom terminu od 14-16 časova i biće dostupna svim građanima i građankama a naročito populacijama sa povećanim rizikom od HIV-a kao što su mladi, muškarci koji imaju seksualne odnose sa muškarcima itd.

Zašto treba da se testirate?

  1. Ako ste imali seksualni odnos bez kondoma!
  2. Ako ste imali seksualne odnose sa velikim brojem partnera!
  3. Ako ste imali seksualne odnose pod uticajem alkohola ili droge!
  4. Ako ste imali seksualne odnose sa osobom koja ubrizgava drogu u venu!
  5. Ako ste razmenjivali igle ili pribor za pripremanje i uzimanje droge intravenski!

TESTIRANJE JE DOBROVOLJNO, POVERLJIVO, ANONIMNO, JEDNOSTAVNO I BESPLATNO.

Testiranje se vrši brzim testovima, a rezultati se saopštavaju 20 minuta od uzimanja krvi iz prsta.

Pridružite se i Vi Evropskoj nedelji testiranja povodom Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a, informišite se, koristite zaštitu i testirajte se u slučaju rizika radi zaštite svog i tuđeg zdravlja.

Akciju podržao: GlaxoSmithKleine