PrEP


Šta je PrEP?

PrEP znači PreEkspoziciona Profilaksa, u prevodu prevencija, sprečavanje infekcije pre izlaganja virusu.

PrEP mogu da uzimaju osobe koje NEMAJU HIV infekciju kako bi sprečile da se zaraze ovim virusom tokom rizičnog kontakta. PrEP mogu da uzimaju mušarci i žene koji su u riziku od HIV infekcije putem nezaštićenih seksualnih odnosa.

Lek se može uzimati kontinuirano, svaki dan po jedna tableta u isto vreme. PrEP se može koristiti i povremeno pre i nakon odnosa (“event based“). U slučaju da lek uzimate povremeno, samo oko odnosa morate lek popiti 2-24h pre odnosa , jednu tabletu 24h nakon prve i još jednu tabletu 24h nakon druge.

PrEP čini kombinacija dva leka emtricitabina i tenofovira, ista dva leka koja se koriste u terapiji HIV infekcija. Ova kombinacija se nalazi u jednoj tableti - Gilestra Duo T. Oba leka se mogu naći u određenim apotekama koja inače drže lekove za terapiju HIV infekcije, ali se ne mogu dobiti bez recepta.

Ukoliko želite da uzimate PrEP izuzetno je važno:

  1. da ste sigurni da nemate HIV, odnosno morate se testirati na HIV pre uzimanja leka i svakog meseca redovno;
  2. da se testirate i na druge polno prenosive infekcije redovno, obzirom da uzimanje leka ne utiče na druge infekcije kao što su sifilis, gonoreja, hlamidija, humani papiloma virus (kondilomi), hepatitis C i hepatitis B
  3. da ste inače zdravi, naročito da su vam zdravi bubrezi, jetra i kosti.

Naša preporuka je da ukoliko želite da uzimate PrEP da se pre toga posavetujete sa lekarom koji se inače bavi terapijom HIV infekcije kako bi vam pomogao da na bezbedan način koristite PrEP i zaštitite se od HIV infekcije.